Loading...

Folkert

Folkert Wesseling

Toen Folkert als kersverse brugklasser voor het eerst voet zette op de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk werd dramadocent Marius del Grosso per toeval zijn mentor. Het heeft zo moeten zijn, want al snel merkte Marius op dat er in Folkert het nodige acteertalent borrelde. Aangezien op de Burgemeester Harmsma School talentontwikkeling hoog in het vaandel staat, stond Marius aan de wieg van Folkert’s theatertoekomst en hielp hem met z’n allereerste acts voor de talentenjacht Kunstbende. 

Nadat Folkert eenmaal op de planken had gestaan, was het lastig hem er weer af te krijgen. Na de Kunstbende volgde al snel het bevrijdingsfestival in Leeuwarden en ging het balletje steeds sneller rollen.

In het tweede jaar op de Burgemeester Harmsma School speelde Folkert mee in diverse producties van het schooltheater onder leiding van Marius. Met de theatergroep “Spek en Bonen” speelde hij op school, maar stond hij ook op de planken tijdens Oerol. Eén ding was duidelijk. Door de begeleiding van Marius del Grosso wist Folkert wat hij later zou willen worden: artiest.

Korte acts op feesten en partijen, straatfestivals en iepenloftspullen: nadat het zaadje was geplant, stond Folkert overal op de bühne. In 2010 kreeg hij een rol in “Hoe no Robin Hood?”, het Iepenloftspul in Opsterlân. Met zijn rol als Remco van der Wielen won Folkert op 15-jarige leeftijd de Gouden Gurbe voor beste bijrol. Juryvoorzitter Joop Wittermans benadrukte dat de prijs niet alleen een compliment was, maar vooral ook een stimulans om door te gaan met acteren. 

En zo geschiedde. Folkert speelde later bij hetzelfde iepenloft de rol van “Billie Elliot” en maakte als 17-jarige puber zijn eerste eigen show. In samenwerking met het Nationaal Busmuseum in Ouwsterhaule trakteerde hij zijn gasten op voorstellingen in de bus. Maar liefst zes jaar lang bedacht hij ieder seizoen een nieuwe voorstelling in de bus, waarbij hij samen met zijn gasten een rondrit maakte van twee uur om het Tjeukemeer. Al rijdende werd het publiek vermaakt door Folkert’s interactieve vorm van theatermaken. 

In zes jaar tijd genoten zo’n 10.000 mensen van zijn busshows.

Tussen alle shows en rollen door slaagde Folkert er in om af te studeren aan de theateropleiding in Leeuwarden. Voor deze rasentertainer was er maar één beroep mogelijk: ZZP’er. Geboren en getogen in Fryslân zocht hij contact met collega’s, waaronder troubadour Adri de Boer. Ook bleef Folkert in de provincie diverse voorstellingen maken. Later kon Folkert zijn geluk niet op toen hij voor het eerst aan de slag mocht voor niemand minder dan Herman van Veen. Sinds drie jaar speelt Folkert in verschillende theaterproducties van zijn hand.

Op deze website kunt u alles lezen over de vele voorstellingen en optredens die Folkert verzorgt.