Loading...
NieuwsTe bezoekenTe boeken

BUSterbaarlik, komt werom.

Folkert Wesseling en Adri de Boer: ‘BUSterbaarlik komt werom’

Muziek & theater in een oude bus

Toen kleinkunstenaar Folkert Wesseling (29) begon met theatermaken, bedacht hij op zijn vijftiende een interactieve bus-act voor straatfestivals. Dit bleek een gouden greep en het smaakte naar meer. Zo ontstond het idee om een hele voorstelling voor de bus te maken. Met dat programma en een bus vol publiek, reed Wesseling zijn theaterrondjes rondom het Tjeukemeer. Die voorstelling evolueerde later samen met troubadour Adri de Boer tot een twee uur durend busprogramma. Beide entertainers wisten dusdanig veel creativiteit in de shows te leggen, dat er drie seizoenen mee getourd kon worden. In 2017 parkeerden Wesseling en De Boer de bus in de stalling om zich te kunnen focussen op hun eigen solovoorstellingen.

BUSterbaarlik komt werom

Nu is het zes jaar later en hebben de heren besloten de busmotor weer te laten ronken. De originele werkkleding van FRAM is weer gladgestreken, zodat de bus op 27 en 28 oktober weer de weg op gaat met een gloednieuw Friestalig programma: ‘BUSterbaarlik komt werom’. Folkert Wesseling: “Wy hiene d’r gewoan wer sa’n soad nocht oan! Wy binne drok dwaande west mei in nei programma.” Als vanouds zal de bus een tocht om het Tjeukemeer maken. Tijdens de rit wordt het publiek getrakteerd op melodieuze luisterliedjes van Adri de Boer, die zelfs speciaal een lied voor ‘BUSterbaarlik’ heeft geschreven. Wesseling zal de passagiers heen en weer doen schudden van het lachen aan de hand van sketches. Volgens hem is er momenteel veel te vertellen over reizen, het openbaar vervoer en de infrastructuur: “Mei de aktualiteit fan no, ha ik genôch foer wat ik brûke kin”. Vorig jaar mocht Wesseling de Fryske Talentprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in ontvangst nemen. Die verdiende hij volgens de bestuursleden onder andere door zijn interactieve manier van theatermaken. In de busvoorstelling zal die interactie vanzelfsprekend dan ook niet ontbreken.

Friese muziek

Ook Adri de Boer heeft er zin in: “Sjonge yn de bus jout in moaie sfear”. Onlangs bracht Adri zijn nieuwe album ‘Letter’ uit met in het Fries vertaald werk van Stef Bos. Dit is een uniek project met volledige toestemming en goedkeuring van Bos zelf, die op het album zelfs in het Fries meezingt op het nummer ‘Is dit no letter’. Vanzelfsprekend zullen een paar van de Friese Stef Bos-liedjes ook in de bustour de revue passeren. Momenteel tourt De Boer succesvol met Sido Post door Friesland met het programma ‘De Boer sjongt Bos’.

NOV museum Ouwsterhaule

De Boer en Wesseling zijn dankbaar dat ook het NOV busmuseum weer mee wil werken. De schitterende, oude bussen van weleer zijn natuurlijk in het museum te zien, maar gaan bij uitzondering ook nog wel de weg op. In de zomer deed één van de bussen uit het wagenpark bijvoorbeeld dienst als promotiebus voor ‘Simmer yn Fryslân’. Jannie Oudhuis van het NOV-museum: “We zijn er trots op dat we één van de bussen weer mogen omtoveren tot theaterbus!” Het meerijdende publiek kan de auto kwijt op het parkeerterrein van het museum, een bakje koffie nuttigen en dan de bus instappen. Kortom: een unieke samenwerking tussen het museum, troubadour Adri de Boer en theatermaker Folkert Wesseling.

Kaarten 25 euro, inclusief bakje koffie/thee

en zijn verkrijgbaar via www.folkertwesseling.nl

Graag reserveren: Tickets reserveren voorstelling (folkertwesseling.nl)

Of telefonisch via: 0513 795 068

Opstappen: NOV museum Ouwsterhaule: Jetze Veldstraweg 46a

Vertrek bus: 19.30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *