Loading...
NieuwNieuwsTe bezoekenTe boeken

Ook extra voorstellingen uitverkocht. Nieuwe data!

foto: Niels de Vries

BUSterbaarlik een “Bjusterbaarlik” succes

 

Het onverwachte succes met vier uitverkochte ‘BUSterbaarlik’ voorstellingen van Folkert Wesseling (29) en Adri de Boer (67) in een busrit om het Tjeukemeer. Enkele publiekreacties waren: “We hebben genoten”, “Zeer aan te raden”, “Wat in pracht jûn”. 

Daarom hebben beide heren besloten om de “dienstregeling” wat aan de passen en zullen volgend jaar verder touren. Dit in het voorjaar, op 5 en 19 april en 3 mei.

 

Afgelopen najaar besloten alle meewerkende partijen de bus motor weer te willen laten ronken. De originele werkkleding van FRAM werd gladgestreken, en maar liefst vier voorstellingen in het nachtelijk Fryslân werden gespeeld tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek. Folkert Wesseling: “Wy hiene d’r gewoan wer sa’n soad nocht oan, mar nea tocht dat it sa ’n sukses wurde soe”. Tijdens de rit wordt het publiek getrakteerd op melodieuze luisterliedjes van Adri de Boer, die speciaal een lied schreef voor ‘BUSterbaarlik’, maar ook het publiek op een mini zangles trakteert. Wesseling zal de passagiers heen en weer doen schudden van het lachen aan de hand van sketches.. Er valt veel te vertellen over reizen met het openbaar vervoer en de infrastructuur: “Mei de actualiteit fan no, ha ik genôch foer wat brûkt wurde kin”, zegt Wesseling. In 2022 jaar mocht hij de Fryske Talentprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in ontvangst nemen. Die verdiende hij volgens de bestuursleden onder andere door zijn interactieve manier van theater maken. In deze voorstelling zal die interactie uiteraard dan ook niet ontbreken.

 

Muziek & theater in een rijdende bus

Toen kleinkunstenaar Folkert Wesseling op zijn vijftiende met theater maken begon, bedacht hij een interactieve bus-act voor stratenfestivals. Dit bleek een gouden greep en smaakte naar meer. Zo ontstond het idee om een complete voorstelling voor in een bus te maken. Met dat programma en een bus vol publiek, reed Wesseling zijn theaterrondjes rondom het Tjeukemeer. Die voorstelling evolueerde later samen met troubadour Adri de Boer tot een twee uur durend bus theaterprogramma. Beide entertainers wisten dusdanig veel creativiteit in de shows te leggen, dat er drie seizoenen achtereen opgetreden kon worden.  In 2017 parkeerden Wesseling en De Boer het programma in de ‘bus’stalling om zich te kunnen focussen op hun eigen solovoorstellingen.

 

Friestalige muziek

Ook Adri de Boer heeft zin in het vervolg: “Sjonge yn de bus jout in moaie sfear, en is goed foar it gemoed”. De Boer won in 2021 voor de derde keer in zijn leven het Friestalige songfestival Liet en mocht Friesland in 2022 vertegenwoordigen in het Deense Tønder op Liet International. Onlangs bracht hij zijn nieuwe album ‘Letter’ uit met in het Fries vertaald werk van Stef Bos. Dit is een uniek project met volledige toestemming en goedkeuring van Bos zelf, die op het album in het Fries meezingt met het nummer ‘Is dit no letter’. Vanzelfsprekend zullen liedjes van dit album in de bustour de revue passeren. Momenteel tourt De Boer succesvol met Sido Post door Friesland met het programma ‘De Boer sjongt Bos’.

 

NOV museum Ouwsterhaule

De Boer en Wesseling zijn dankbaar dat ook het NOV bus museum weer mee wil werken. De schitterende, oude bussen van weleer zijn natuurlijk in het museum te zien, maar gaan bij uitzondering ook nog wel de weg op. In de zomer deed één van de bussen uit het wagenpark bijvoorbeeld dienst bij de promotie van ‘Simmer yn Fryslân’. Jannie Oudhuis van het NOV-museum: “We zijn er trots op dat we één van onze bussen weer mogen omtoveren tot theaterbus! BUSterbaarlijk is een unieke manier van naar het theater gaan.”

Nieuwe data: 2 en 19 april 2024, en 3 mei 2024.

Kaarten 25 euro, inclusief bakje koffie/thee

en zijn verkrijgbaar via Tickets reserveren voorstelling (folkertwesseling.nl)

Of telefonisch via: 0513 795 068

Opstappen: NOV museum Ouwsterhaule: Jetze Veldstraweg 46a

Vertrek bus: 19.30.

Scènefoto BUSterbaarlik. Foto: Niels de Vries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *