Loading...
NieuwsTe bezoekenTe boeken

BUSTERBAARLIJK 2024: nieuwe “dienstregeling”

foto: Niels de Vries

Een voorstelling in een rijdende bus.

 

Het onverwachte succes eind vorig jaar met vier uitverkochte ‘BUSterbaarlik’ voorstellingen van Folkert Wesseling (29) en Adri de Boer (67) in een busrit om het Tjeukemeer, vraagt om

een nieuwe dienstregeling.

“BUSterbaarlik” is een unieke manier van naar het theater gaan, was een van de publieksreacties.

 

Vorig jaar besloten Wesseling en de Boer de bus motor weer te willen laten ronken. De originele werkkleding van FRAM werd gladgestreken, en maar liefst vier voorstellingen in het nachtelijk Fryslân werden gespeeld tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek. Tijdens de rit wordt het publiek getrakteerd op melodieuze luisterliedjes van Adri de Boer, die speciaal een lied schreef voor ‘BUSterbaarlik’, maar ook het publiek op een mini zangles trakteert. Wesseling zal de passagiers heen en weer doen schudden van het lachen aan de hand van sketches. Er valt veel te vertellen over reizen met het openbaar vervoer en de infrastructuur: “Met de heden ten daagse actualiteit, heb ik “voer” genoeg”, zegt Wesseling. Hij speelde en produceerde voorstellingen in samenwerking met Herman van Veen. In 2022 mocht hij de Fryske Talentprijs van het Cultuurfonds Fryslân in ontvangst nemen. Die verdiende hij volgens de bestuursleden onder andere door zijn interactieve manier van theater maken. In deze voorstelling zal die interactie uiteraard dan ook niet ontbreken.

 

Muziek & theater in een rijdende bus

Toen kleinkunstenaar Folkert Wesseling op zijn vijftiende met theater maken begon, bedacht hij een interactieve bus-act voor stratenfestivals. Dit bleek een gouden greep en smaakte naar meer. Zo ontstond het idee om een complete voorstelling voor in een bus te maken. Met dat programma en een bus vol publiek, reed Wesseling zijn theaterrondjes rondom het Tjeukemeer. Die voorstelling evolueerde later samen met troubadour Adri de Boer tot een twee uur durend bus theaterprogramma. Beide entertainers wisten dusdanig veel creativiteit in de shows te leggen, dat er drie seizoenen achtereen opgetreden kon worden.  In 2017 parkeerden Wesseling en De Boer het programma in de ‘bus’stalling om zich te kunnen focussen op hun eigen solovoorstellingen.

Nu Wesseling ook in 2024 met een nieuwe voorstelling in de bus komt, weet het publiek in de bus te stappen “Een nieuwe dienstregeling was nodig”

“Het bijzondere van een voorstelling in een rijdende bus is dat je optreedt in het gangpad van een bus, waardoor je elk kuchje van het publiek hoort en elke blik ziet. Daar reageer ik op als kleinkunstenaar, waardoor het een hele interactieve voorstelling wordt. Het mooie van “BUSterbaarlik” is dan ook dat je als onbekenden van elkaar de bus instapt en door de manier van theater maken en het feit dat je als publiek zo dicht op elkaar zit, als een grote familie de bus uitstapt” zegt de jonge theatermaker.

 

Friestalige muziek

Ook Adri de Boer heeft er zin in. “Zingen in een bus heeft een zeer bijzondere sfeer”. De Boer won in 2021 voor de derde keer in zijn leven het Friestalige songfestival Liet en mocht Friesland in 2022 vertegenwoordigen in het Deense Tønder op Liet International. Onlangs bracht hij zijn nieuwe album ‘Letter’ uit met in het Fries vertaald werk van Stef Bos. Dit is een uniek project met volledige toestemming en goedkeuring van Bos zelf, die op het album in het Fries meezingt met het nummer ‘Is dit no letter’. Vanzelfsprekend zullen liedjes van dit album in de bustour de revue passeren. Momenteel tourt De Boer succesvol met Sido Post door Friesland met het programma ‘De Boer sjongt Bos’.

 

NOV museum Ouwsterhaule

De Boer en Wesseling zijn dankbaar dat ook het NOV bus museum weer mee wil werken. De schitterende, oude bussen van weleer zijn natuurlijk in het museum te zien, maar gaan bij uitzondering ook nog wel de weg op. In de zomer van 2023 deed één van de bussen uit het wagenpark bijvoorbeeld dienst bij de promotie van ‘Simmer yn Fryslân’. Jannie Oudhuis van het NOV-museum: “We zijn er trots op dat we één van onze bussen weer mogen omtoveren tot theaterbus! En deze bus wilt u niet missen!

Speellijst: 

5 April.

3 Mei

24 Mei (Matinee 16.00)

8, 9 Augustus

29, 30 Augustus

Kaarten: www.folkertwesseling.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *